Sunday, July 25, 2010

Sukan PASTI Wilayah

Memang penting untuk menghadiri kejohanan Sukan anak-anak walaupun kalah atau menang. Kita sedar yang anak kita sentiasa tercari-cari orang yang disayangi agar memberi sokongan kepadanya. Biarpun kalah, terukir satu senyuman kepuasan anak. Menunjukkan tanda penghargaan atas sokongan yang ibubapa berikan.
Sukan PASTI Wilayah telah diadakan pada hari Ahad bersamaan 25 Julai 2010. Berlangsung dalam suasana tenang tetapi terik dengan bahang matahari. Demi memberi sokongan padu kepada anak, panas terik tidak terasa.
Terima kasih kepada Bonda Mertua yang sanggup datang dari jauh menyaksikan telatah cucunya dipadang. Terima kasih terhadap adik ipar yang juga memberi sokongan dan bantuan makanan. Isteriku tak dapat hadir menyaksikan anak sulung kesayangannya bersukan oleh kerana terpaksa menjaga anak bungsu yang berada di Wad Pusrawi kerana mempunyai kahak yang berlebihan di dalam badan. Terima kasih kepada ibuku yang tidak habis-habis bertanyakan tentang cucunya itu. Begitu juga adik-adik yang sudi melawat. Macam itulah adik beradik, susah senang dipikul bersama. Saling jenguk menjenguk bertanyakan khabar adalah baik dalam menjaga ukhuwah kekeluargaan sesama kita. Disamping dapat menjadikan kita insan yang perihatin.


Melawat orang yang sakit adalah fardu kifayah menurut kebanyakan ulama’.

Sabda Nabi saw sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. :-

حق المسلم على المسلم خمس : ردّ السلام وعيادة المريض واتباع الجنائز ، وإجابة الداعي وتشميت العاطس

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin” [Hadith Riwayat Ahmad 2/540, al-Bukhari #1240, Muslim #2792 dan Abu Daud #5031].

Sabda Nabi saw lagi :-

أطعموا الجائع , وعودوا المريض , وفكوا العاني

“Berilah makan kepada mereka yang kelaparan, lawati orang sakit dan bebaskan tahanan”

Tidak ada dalil bahawa para sahabat membaca beramai2 surah Yasin kepada orang sakit yang sedang terlantar di hospital. Sebaik2nya adalah kita melawatnya dan mendo’akan keatasnya.

2. Beberapa tips menziarahi pesakit :-

a. Menziarahi pesakit mendatang banyakkan banyak kebaikkan. Sabda Nabi saw :-

إِنَّ الْمُسْلِمَ إِذَا عَادَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ لَمْ يَزَلْ فِي خُرْفَةِ الْجَنَّةِ حَتَّى يَرْجِعَ

“Apabila seorang Islam melawat saudaranya yang sakit, dia sebenar telah melabur buah-buahan syurga sehingga dia kembali” [Hadith Riwayat Muslim #2568].

Sebagaimana yang di syarahkan Imam Nawawi, melawat orang yang sakit tidak semestinya orang yang dikenali, akan tetapi kepada siapa sahaja yang sakit. Jika si-pesakit telah memesan agar jangan melawatnya, maka pada masa itu tidak digalakkan untuk melawatnya.

3.
Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
Ia kemungkinan akan membuat pesakit tidak merasa senang, melainkan dia sendiri menghendaki orang2 tertentu berada lebih lama lagi disitu.


4. Berdo’alah untuk pesakit agar dia sembuh.
Contoh do’a :-

أَذْهِبْ الْبَاسَ رَبَّ النَّاسِ , وَاشْفِ أَنْتَ الشَّافِي , لا شِفَاءَ إِلا شِفَاؤُكَ شِفَاءً لا يُغَادِرُ سَقَمًا

“Ambillah penyakit Ya Tuhan manusia, sembuhkanlah, kerana engkau Maha Penyembuh, Tidak ada penyembuhan melainkan penyembuhan engkau, tidak ada penyembuh melainkan penyembuhan engkau, penyembuhan engkau tidak meninggalkan kesan kepada penyakit” [Hadith Riwayat Muslim #2191].

5
. Berilah kata2 semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.

Melawat muslim yang sakit:
"Siapa yang melawat orang sakit bererti dia duduk di taman-taman Syurga, jika dia hendak berdiri, maka ditugaskan tujuh puluh ribu malaikat yang mendoakannya sampai malam hari" (HR. al-Hakim)


thanks to Helwa Lancaster for the useful advise.

No comments: